2009. február 1., vasárnap

Bukta muffin

A cím nem azt akarja kifejezni, hogy elbuktam a muffinsütést, hanem, hogy a muffintepsiben akár bukta jellegű kelt tésztát is süthetünk. Egy angol nyelvű oldalon talált recept elsősorban a fotók miatt tetszett meg, ami félre is vezetett kicsit, mivel úgy láttam, hogy lekvárral vannak a kis muffinszerű sütik megtöltve, közben pedig töltetlen volt, csak az írója lekvárral fogyasztotta. Nagyon finom lett, egy tartalmasabb leves után második fogásnak is megfelel.

Hozzávalók (muffintepsiben 12+4 darab)
  • 50 dkg liszt
  • 2-2,5 dl langyos tej
  • 7,5 dkg cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 7,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • csipet só
  • fél narancs reszelt héja
A lisztet tálba szitálom, közepébe mélyedést készítek, majd beleöntöm a langyos tejet, és az élesztőt belemorzsolom, hozzáadok egy teáskanál cukrot, óvatosan megkeverem, majd konyharuhával letakarva 15 percig kelni hagyom. (Nálam most valamiért az élesztő nehezen akart feljönni, de szerencsére később beindult a kelési folyamat :)) Majd hozzáadom a cukrot, a lehűtött olvasztott vajat, a tojást, a sót, és a narancs reszelt héját. Kidolgozom a tésztát, és 45 percig hagyom kelni. Miután megkelt átgyúrom még egyszer, és kb. 6 dkg-s kis darabokra osztom szét a tésztát. Kinyújtom, a közepükre egy teáskanál lekvárt teszek (szilva és barack), majd gombóccá formálom, megpróbálva, hogy a lekvár majd ne follyon ki belőle (nem sikerült teljesen), majd a muffintepsibe teszem őket. Előmelegített 200 fokos sütőben 15-20 percig sütöm, ha nagyon barnulna, le kell takarni.
Mivel a tészta a 12 mélyedéses muffintepsihez sok volt, ezért a maradék tésztát folpackba csomagoltam, hűtőbe tettem, és valószínűleg ma este megsütöm (kb. 4 db-nyi maradt).
Finom nagyon, azt hiszem a reszelt narancshéj sokat dob a tésztán.

4 megjegyzés:

  1. egy baja azért van... nagyon hamar elfogy :)

    VálaszTörlés
  2. Én már elég régóta így csinálom a buktát. :)

    VálaszTörlés
  3. Hát igen, annyi mindenre jó ez a muffintepsi :)

    VálaszTörlés
  4. Szia Anita!

    Köszi a szilvalekváros süti dícséretét. Imádok sütni!!! Már nézegettem a te blogod is. Nagyon ígéretes. :-) És ezt a buktát egyszer tutira kipróbálom!

    VálaszTörlés