2009. január 18., vasárnap

Sütiprojekt - január



A szombatra betervezett sütiprojekt egy kicsit csúszott, mert egy hirtelen jött ötlettől vezérelve, leugrottunk Velencére a befagyott tóra kicsit csúszkálni. Ennek az lett a következménye, hogy a pesti levegőn elpunnyadt szervezetünk kissé befáradt a friss vidéki levegőn. Két süteményt választottunki ki a Sütés nagy enciklopédiája címü szakácskönyvből. Kora este kezdődött a dolog, 6 körül és olyan fél 11-kor fejeződött be fáradtan, álmosan és meggyötörten. Született két ízletes desszert, viszont mindkettőnél értek minket csalódások.




SÁRGABARACKOS, MANDULÁS TORTA

azaz a lapzselatin tündöklése és bukása




A torta alapja készült el először és amíg pihent a hűtőben fél órát és miután elősütöttük 15 percig, addig elkészült a másik sütemény tésztája. Erről később írunk. Összekevertük a tölteléket és ráöntöttük a tortaformában lévő tésztára. Mikor ez sült úgy 30-35 percet, kivettük és megvártuk mig kihül. Szépen rárakosgattuk a barackokat. Ekkor még elégedettek voltunk...


Ekkor került elő az általunk még sosem használt lapzselatin. Este 10 órakor sehogy sem bírtuk megérteni a használati útmutatót. Még Süti anyukáját is felhívtuk telefonos segítséget kérni. Három lap zselatint áztattunk és tettünk bele a lekváros barackos lébe, de nem akart kocsonyásodni. Kevergettük, megmelegítettük, lehűtöttük...semmi...újra megmelegítettük és lehűtöttük és úgy ahogy volt ráöntöttük a tortára. Lefolyt oldalt és nagyon nem szilárdult meg másnapra sem. Megfogadtuk, hogy soha többé nem használunk lapzselatint. Ezúton szeretném megkérni azokat, akik olvasnak minket netán, és egész véletlenül szakavatott tudorai a zselatin lapok felhasználásának, kérjük írják meg véleményüket egy hozzászólásban. Köszi :)


Hozzávalók:


175 g liszt

késhegynyi sütőpor

150 g kristálycukor

2 zacskó vaníliás cukor

2 evőkanál fehérbor ( mi 1 evőkanál édes szamorodnit és 1 evőkanál vizet használtunk)

250 g vaj

4 tojásfehérje

4 tojássárgája

2 citrom héja

125 g őrölt mandula

500 g felezett, héj nélküli sárgabarack

4 evőkanál baracklekvár

1 zselatinlap (nálunk 3!)

a recept ír még mandulaszeleteket a díszítéshez, mi ezt kihagytuk




A lisztet összekevertük a sütőporral, beleteszünk 25 g cukrot, 1 zacskó vaníliás cukrot és a két kanál fehérbort. Ezen kívül beleteszünk még 125 g felszeletelt vajat és rugalmas tésztává gyúrjuk. 30 perce be a hűtőbe majd egy 26 cm átmérőjű kivajazott tortaformába tesszük úgy, hogy legyen 2-3 cm pereme is a tésztának. Előmelegített 200-220 fokos sütőben 15 percig sütjük.

Habosra keverjük a maradék vajat, majd lassanként, folyamatosan keverve, hozzáadjuk a maradék cukrot, a második zacskó vaniliás cukrot, 4 tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és az őrölt mandulát. A tojások fehérjét keményre verjük, és óvatosan a mandulás keverékbe forgatjuk. Majd egyenletesen a tortaformában lévő, elősütőtt tésztára simítjuk. Előmelegített, 160 fokos sütőben 30-35 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A lecsepegtetett barackot a mandulatöltelék tetejére helyezzük. A barack levét félretesszük.

A zseléhez: a barack levét felforraljuk a lekvárral, majd lehűtjük. A zselatint beáztatjuk 2 evőkanál vízbe, és összekeverjük a kihűlt sziruppal. A gyümölcsöket bevonjuk az így elkészített zselével. Pirított mandulával díszítjuk ezt a szép és ízletes tortát.





2. süti: Gépi sütemények


avagy inkább elrejtsük a padláson a keksznyomó gépet?



Kb. 3-4 éve figyel huAnita amúgy sem tágas konyhaszekrényének egyik fiókjában egy süteménynyomó gép, amely csak arra várt, hogy végre használja már valaki. Gondoltuk, itt az idő, hogy kipróbáljuk. A Sütés enciklopédiájában találtunk is receptet, mely adagot felezve készült a keksz. Azaz nem volt ilyen egyszerű, a tészta összeállítása még csak nem jelentett kihívást (még turbóztuk is az alap összetevőket egy kis reszelt narancshéjjal és egy kis melasszal), viszont a kekszek nem akartak nagyon szépek formásak lenni, még ha ki is jöttek a csőből. Sebaj, azért megsültek, sőt barnultak (valószínűleg a melasztól is), tea, tejeskávé mellé finom ropogós süti lett, de úgy érezzük, nem győzött meg minket arról, hogy folytatnunk kell a kísérletezést.



A recept így szólt 200 db-hoz: 37,5 dkg puha vaj, 25 dkg kristálycukor, 2 zacskó vaniliás cukor, csipetnyi só, 50 dkg liszt, 12,5 dkg őrölt mandula, opcionálisan kakaópor a barna kekszekhez.



A vajat elektromos mixerrel habosra keverjük, fokozatosan hozzáadva a cukrot és a vaniliás cukrot. Könnyű és habos tésztává dolgozzuk össze a hozzávalókat. Apránként hozzáadjuk a lisztet és a mandulát. Lisztezett deszkán alaposan összegyúrjuk. Majd süteménynyomó gépbe tesszük, és egyenletesen a sütőlapra nyomjuk. Előmelegített 180-200 fokos sütőben 10 percig sütjük.




Így telt a januári sütisnapunk, amikor is inkább a velencei tó jegén készített rajzunk jelentette a látványos és élvezetes sikerélményt:









1 megjegyzés: