2009. március 28., szombat

Sütős hétvége


Múlt hétvégén sikerült sokat sütni, sokan voltunk, gyorsan elfogyott minden.

Már régóta tervben volt, hogy Polcz Alaine Főzzünk örömmel c. könyvéből elkészítsek valamit. Még a karácsonyi sütiprojektről maradt ostyalap, így azt felhasználva készült a Karlsbadi torta nevű süti, amolyan nápolyiféleség.
Így készült: 15 dkg cukrot megpörköltem, majd 12 dkg felkockázott margarint adtam hozzá (vigyázat forrong :)), majd miután elolvadt a margarin 10 dkg darált diót kevertem hozzá. Majd 10 dkg porcukrot és 2 tojássárgáját kellett hozzákeverni, olyan sorrendben, hogy először a cukor felét, majd az egyik tojássárgáját, majd a cukor másik felét és a második tojássárgáját. A leírás szerint azért fontos a sorrend, mert egyébként a tojássárgája megsülne. Az ostyalapokat megkenjük vele, majd lenyomatjuk, és ha kihűlt lehet szeletelni. Finom lett, viszont nagyon édes, legközelebb a porcukor mennyiségét biztosan lecsökkentem.

Készült egy fonott kalács is, amely szintén csak pár órát kellette magát :) Egyszerű kelt tészta, amiben még van fejlődnivalóm, de időnk van még :)
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 1 tojássárgája, két vaniliáscukor, 5 dkg élesztő, 10 dkg mazsola, 1 dkg só, cukor, 40-60 db szaharin, 5 dkg margarin, kb. 5 dl tej, rum, egy citrom reszelt héja.
A mazsolát rumba áztattam. 1,5 dl tejet meglangyosítottam, raktam bele egy evőkanál cukrot, elkevertem benne, majd az élesztőt belemorzsoltam, és felfuttattam. A lisztet egy nagy tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, közepébe mélyedést készítettem, majd beleöntöttem az élesztős tejet, liszttel megszórtam, és kb. fél óráig hagytam kelni. Majd hozzáadtam a tojássárgáját, az olvasztott, de nem meleg margarint és a vaniliáscukrot, a reszelt citromhéjat és annyi tejet, hogy dagasztható legyen. Majd a lecsöpögtetett mazsolát is hozzágyúrtam. Valószínűleg lehetett volna lágyabb is a tészta, Nagymamám ezt tanácsolta, hogy legközelebb majd próbálja úgy. Kb. egy óráig hagytam kelni, majd átgyúrtam, és hat részre osztottam, és kalácsot fontam belőle így. Megkentem tojásfehérjével (borsónyi fehérje a sárgájában), és kb. egy óra alatt meg is sült. A kalács egy volt kollegám leírása alapján készült, kisebb módosításokkal.

Végül, mivel az előző sütik elfogytak, készült még egy egyszerű kevert tészta is, a fahéjas-almás. Hozzávalók: 4 tojás, 2,5 dl cukor, 5 dl liszt, 2 dl olaj, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál fahéj, 4 alma kockára vágva, tetejére durvára vágott dió. A tojásokat kikeverjük a porcukorral, az étolajjal, végül hozzákeverjük a fahéjas-szódabikarbónás lisztet. Majd az almát is hozzákeverjük. Tetejére vágott diót szórunk.

1 megjegyzés: