2009. március 28., szombat

Dóri sütötte citromtorta

Nagyon finom volt az előbbi írásunkban már említett Dóri által készített citromtorta, a recept eredetije a Stahl Judit féle citromtorta, amely így készül:

Hozzávalók: a torta "tésztájához" 25 dkg kekszet összemorzsolunk (pl. Hobit, Zabfalatok) és összekeverjük 12,5 dkg felolvasztott, kihűtött margarinnal. Ezt egy kimargarinozott 24 cm-es tortaformába kell belenyomkodni, úgy hogy legyen egy két cm-es pereme is. Majd ezt 175 fokos sütőben 15 percig kell sütni.
Mialatt hűl a tészta, elkészül a töltelék. Gőz fölött két nagy citrom reszelt héját, 1,5 citrom levét és 15 dkg cukrot összeolvasztunk 2-3 perc alatt. Majd 5,6 dkg margarint hozzákockázunk, és 1-2 perc alatt azt is felolvasztjuk. Majd mikor a margarin is elolvad, levesszük a tűzről, és kivárjuk, hogy kihűljön (kb. 5-6 perc). Majd hozzáadunk három tojást, és kézi habverővel alaposan elkeverjük, majd a tálat visszatesszük a gőzre. Folyamatos keverés mellett 10-12 perc alatt besűrítjük a keveréket. Ha kész, levesszük a gőzről, és pár percig folyamatos kevergetés mellett várjuk, hogy kihűljön. Ha már nem forró hozzákeverünk 30 dkg tejszínes krémsajtot és 2 dl hideg tejszínt. Majd az így elkészített krémet a torta tésztára simítjuk. Jöhet rá még fehércsoki máz, de enélkül is pompás lett volna valószínűleg. A fehércsoki mázhoz gőz fölött összeolvasztunk 10 dkg fehércsokit, 4 evőkanál tejszínt és 5 dkg margarint, majd a citromkrémre csurgatjuk, és elsimítjuk rajta. Ajánlatos egy éjszakára hűtőben pihentetni.


1 megjegyzés:

  1. Valóban ez az igazi és fincsi,no és persze gusztusosabban is néz ki készen.Nálunk nagy kedvenc!

    VálaszTörlés