2009. március 28., szombat

Sütős hétvége


Múlt hétvégén sikerült sokat sütni, sokan voltunk, gyorsan elfogyott minden.

Már régóta tervben volt, hogy Polcz Alaine Főzzünk örömmel c. könyvéből elkészítsek valamit. Még a karácsonyi sütiprojektről maradt ostyalap, így azt felhasználva készült a Karlsbadi torta nevű süti, amolyan nápolyiféleség.
Így készült: 15 dkg cukrot megpörköltem, majd 12 dkg felkockázott margarint adtam hozzá (vigyázat forrong :)), majd miután elolvadt a margarin 10 dkg darált diót kevertem hozzá. Majd 10 dkg porcukrot és 2 tojássárgáját kellett hozzákeverni, olyan sorrendben, hogy először a cukor felét, majd az egyik tojássárgáját, majd a cukor másik felét és a második tojássárgáját. A leírás szerint azért fontos a sorrend, mert egyébként a tojássárgája megsülne. Az ostyalapokat megkenjük vele, majd lenyomatjuk, és ha kihűlt lehet szeletelni. Finom lett, viszont nagyon édes, legközelebb a porcukor mennyiségét biztosan lecsökkentem.

Készült egy fonott kalács is, amely szintén csak pár órát kellette magát :) Egyszerű kelt tészta, amiben még van fejlődnivalóm, de időnk van még :)
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 1 tojássárgája, két vaniliáscukor, 5 dkg élesztő, 10 dkg mazsola, 1 dkg só, cukor, 40-60 db szaharin, 5 dkg margarin, kb. 5 dl tej, rum, egy citrom reszelt héja.
A mazsolát rumba áztattam. 1,5 dl tejet meglangyosítottam, raktam bele egy evőkanál cukrot, elkevertem benne, majd az élesztőt belemorzsoltam, és felfuttattam. A lisztet egy nagy tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, közepébe mélyedést készítettem, majd beleöntöttem az élesztős tejet, liszttel megszórtam, és kb. fél óráig hagytam kelni. Majd hozzáadtam a tojássárgáját, az olvasztott, de nem meleg margarint és a vaniliáscukrot, a reszelt citromhéjat és annyi tejet, hogy dagasztható legyen. Majd a lecsöpögtetett mazsolát is hozzágyúrtam. Valószínűleg lehetett volna lágyabb is a tészta, Nagymamám ezt tanácsolta, hogy legközelebb majd próbálja úgy. Kb. egy óráig hagytam kelni, majd átgyúrtam, és hat részre osztottam, és kalácsot fontam belőle így. Megkentem tojásfehérjével (borsónyi fehérje a sárgájában), és kb. egy óra alatt meg is sült. A kalács egy volt kollegám leírása alapján készült, kisebb módosításokkal.

Végül, mivel az előző sütik elfogytak, készült még egy egyszerű kevert tészta is, a fahéjas-almás. Hozzávalók: 4 tojás, 2,5 dl cukor, 5 dl liszt, 2 dl olaj, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál fahéj, 4 alma kockára vágva, tetejére durvára vágott dió. A tojásokat kikeverjük a porcukorral, az étolajjal, végül hozzákeverjük a fahéjas-szódabikarbónás lisztet. Majd az almát is hozzákeverjük. Tetejére vágott diót szórunk.

Dóri sütötte citromtorta

Nagyon finom volt az előbbi írásunkban már említett Dóri által készített citromtorta, a recept eredetije a Stahl Judit féle citromtorta, amely így készül:

Hozzávalók: a torta "tésztájához" 25 dkg kekszet összemorzsolunk (pl. Hobit, Zabfalatok) és összekeverjük 12,5 dkg felolvasztott, kihűtött margarinnal. Ezt egy kimargarinozott 24 cm-es tortaformába kell belenyomkodni, úgy hogy legyen egy két cm-es pereme is. Majd ezt 175 fokos sütőben 15 percig kell sütni.
Mialatt hűl a tészta, elkészül a töltelék. Gőz fölött két nagy citrom reszelt héját, 1,5 citrom levét és 15 dkg cukrot összeolvasztunk 2-3 perc alatt. Majd 5,6 dkg margarint hozzákockázunk, és 1-2 perc alatt azt is felolvasztjuk. Majd mikor a margarin is elolvad, levesszük a tűzről, és kivárjuk, hogy kihűljön (kb. 5-6 perc). Majd hozzáadunk három tojást, és kézi habverővel alaposan elkeverjük, majd a tálat visszatesszük a gőzre. Folyamatos keverés mellett 10-12 perc alatt besűrítjük a keveréket. Ha kész, levesszük a gőzről, és pár percig folyamatos kevergetés mellett várjuk, hogy kihűljön. Ha már nem forró hozzákeverünk 30 dkg tejszínes krémsajtot és 2 dl hideg tejszínt. Majd az így elkészített krémet a torta tésztára simítjuk. Jöhet rá még fehércsoki máz, de enélkül is pompás lett volna valószínűleg. A fehércsoki mázhoz gőz fölött összeolvasztunk 10 dkg fehércsokit, 4 evőkanál tejszínt és 5 dkg margarint, majd a citromkrémre csurgatjuk, és elsimítjuk rajta. Ajánlatos egy éjszakára hűtőben pihentetni.


2009. március 20., péntek

Márciusi sütiprojekt - sajttorta tartüffelekkel



Mivel rohannak a napok (mégha néha nem is úgy tűnik), ezért is megejtettük a márciusi közös sütési napunkat Sütivel. Sajttorta készült :) készült volna még quiche is, de néha besokall az ember, és nem akarja az egész napját sütéssel tölteni, ezért az elhalasztódott, és később kiderült, nem is baj, úgysem fért volna bele a vendégekbe, mivel a sajttortánk mellé Dóri citromtortáját is meg kellett kóstolni (jövünk a citromtortával is hamarosan).

Süti találta a nagyon szép képeket itt, és megjött a kedvünk hozzá :) Először persze voltak fordítási nehézségeink, vagyis félreértettünk pár dolgot, de szerencsére volt pár napunk, hogy frissebben és figyelemesebben elovassuk mit és hogyan kellene. A lényeg, hogy ez a sajttorta trüffel féleségekkel van töltve, amitől nagyon látványos. Íme a recept szerintünk:

Trüffelek:
fél csésze sótlan, szobahőmérsékletű vaj
3/4 csésze barna cukor
1 teáskanál vanilia kivonat
fél teáskanál só
2 csésze finomliszt
2 tubus sűrített tej (2*170 gramm)
fél csésze csokichips
A vajat a cukorral összekevertem, majd hozzáadtam a vaniliát, majd a sót elkevertem a lisztben, és felváltva a sűrített tejet és lisztet is hozzákevertem, végül a csokichipset Majd kb 1,5-2 cm-es labdákat formáztam belőle, és ment a mélyhűtőbe. Ennek a mennyiségnek felét használtuk el a tortához. Előző este elkészültek a golyók, mivel kellett nekik idő, hogy megfagyjanak.

Másnap következett a sajttorta.
A torta alaphoz: 1 és 1/4 csésze kekszmorzsa (nálunk egy csomag győri zabos keksz volt, és még maradt is belőle), két evőkanál cukor, 1/4 csésze olvasztott vaj. Összekevertük a fentieket, majd egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alájába nyomkodtuk, és 10 percig 180 fokos sütőben sütöttük. Mialatt sült, összeállítottuk a lényeget: 90 dkg natúr, szobahőmérsékeletű krémsajtot (Süti reggel vásárolta frissen a Lehel piacon) egy csésze kristálycukorral és egy csésze barnacukorral kb. 3 percig robotgéppel kavartunk, majd 2 evőkanál lisztet is hozzákevertünk, majd 4 egész tojást egyesével, végül két tojássárgáját és egy teáskanál vaniliakivonatot. Már így is mennyei íze volt :) Közben kivettük a sütőből a tortaalapot, és rakanalaztunk a sajtos masszából, majd a kis trüffeleket beliszteztük kicsit és ráraktuk a sajtkrémre, majd a maradék masszát is ráöntöttük. A tortaforma alját alufóliába becsomagoltuk, ha esetleg valami ki akarna folyni. A sütőbe az alsó állásba egy meleg vízzel teli tepsit toltunk, és a 180 fokos sütőben gőzfürdőben 1,5 óráig sütöttük. Nagyon kicsit megrepedt, ekkor le is takartuk alufóliával. Gyönyörű lett, finom illatos, de sajnos még nem eshettünk neki, estig hűtöttük (kb 6,5 órát), és akkor tálaltuk Dóri citromtortájával együtt. És hát alig bírtunk betelni a finomságával :) Most már azt gondoljuk, a trüffelek látványosak, ugyan nálunk nem annyira különültek el, de édesek voltak nagyon, legközelebb máshogy kísérleteznénk velük.


2009. március 13., péntek

Itt a tavasz! :)


Kinyíltak a krókuszok a szüleim kertjében. Most már csak egy kis tavaszias időre vágyom... meleg szellő, séták a városban a városon kívül, meginni egy kávét egy teraszon, enni mellé egy finom süteményt, miközben magamba szívom a nap simogató sugarait.


http://www.balintgazda.hu/szuret10.php

A blog marad az ami és nem változtatjuk át kertészeti bloggá :)

2009. március 7., szombat

Laci féle meggyes süti

Első önállóan elkészített sütim a meggyes süti volt, egyszerű kevert tészta, nálunk otthon nagyon gyakran készült, az évek folyamán változó receptekkel, és néha más-más gyümölccsel. Valamikor négy éve egy gyönyörű napsütéses májusi délelőtt Laci barátom rakott elénk egy nagy tálca meggyes sütit, és én azóta csak ezt a receptet sütöm. Emlékszem alig bírtam abbahagyni az evést, és azonnal elkértem a receptjét. Annyira egyszerű, és már annyiszor sütöttem, hogy fejből tudom a hozzávalókat, csak én általában az öt tojásos változatát sütöm, és akkor néha elfelejtem a többi hozzávalót is arányosítani, így néha mégis nagy adag lesz belőle.
Hozzávalók (nagy gáztepsihez):
8 tojás
35 dkg porcukor (én néha barna cukrot is adok hozzá porcukor helyett)
32 dkg liszt
fél sütőpor
fahéj
meggy
csokidarabok
tetejére opcionálisan vágott dió vagy mandula
A tojást a cukorral jól habosra keverem, majd hozzáadom a sütőporral, fahéjjal elvert lisztet, végül a csokidarabokat és a magozott meggyet is. Ha éppen van otthon dió vagy mandula, abból is szórok a tetejére.
175 fokon kb. 25-30 percig sütöm (tűpróbáig).
Készülhet még eperrel, málnával, ribizlivel, mindig éppen az aktuális gyümölccsel.

2009. március 1., vasárnap

Februári sütiprojekt

Ugyan március :), a havi szokásos (még csak a 3.) süti sütési összejövetelünk tegnap lezajlott. Pénteken még nem volt konkrét ötletünk, de munka után betértünk Sütivel egy Vasedénybe, ahol vettünk egy hivatalos nevén 23 cm-es szeletsütőt, olyan igazi békebeli, nyeles, zománcozott edényt. És ebből jött az ötlet, süssünk Tarte tatin-t. Még múlt héten otthon találtam Anyu eddig még nem kipróbált sok-sok sütireceptje között párat, amit elhoztam, hogy majd megsütöm, így a Váncza sütőpor recepteskönyvből másolt Mákos rudacskákból pedig Süti mákérzékenysége miatt Gesztenyés valami lett.

Tarte tatin esetében Bűvös szakácsék nyomán indultunk, és kisebb-nagyobb változtatásokkal így készült a finomság:

A tésztához (egy 23 cm-es és 6 kis sütiformához): 30 dkg lisztet 7,5 dkg porcukorral és 15 dkg hideg - apróra kockázott vajjal elmorzsoltam, majd 2 tojássárgáját és 5-6 evőkanál vizet adtam hozzá, és gyors mozdulatokkal próbáltam összegyúrni. Ez a gyorsaság nálam nem nagyon szokott menni, megfájdul a kezem, szóval van még mit fejlődni:) Nagy gombóccá formáltam, és betettem a hűtőbe. Ez idő alatt Süti a jelenlévő "nem szeretem a süteményt" Zoli segítségével almát hámozott, és szeletelt, és kis citromlével locsolta meg. Majd a pénteki edényszerzeménybe kb. 11 dkg vajat kockáztunk, és kb. 14 dkg cukrot (vegyesen barna cukorral) szórtunk rá, majd az almaszeleteket gömbölyű felükkel lefelé ráraktuk. Kb. 15-20 percig hagytuk a főzőlapon, hogy a hozzávalók összeszokjanak egymással. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítettük, és a az előbbi már eléggé illatos keveréket sütőbe tettük újabb 15-20 percre. Közben Süti hámozott még körtét is, előkészítette a kis sütiformákat, kicsi kivajazta őket, megszórta barna cukorral. Miután kivettük a sütőből a karamellizálódó almákat, soknak ítéltük rajta a folyadékot, ezért néhány kanállal kivettünk belőle, és a kis sütiformákba csurgattunk belőle. Majd a tészta 2/3-át folpack között kinyújtottam, és a formába helyeztem, úgy hogy a széleit picit behajtogattam az edény oldalánál. 180 fokon sütöttük kb. 25 percig. Ezalatt a kis formákba is bekerült a körte, és rá a tészta, majd a kis tortácskákat is megsütöttük. Nagyon finom lett. Tanulság annyi volt, hogy legközelebb több almaszeletet rakunk a formába, eléggé összefőttek-sültek.

A gesztenyés sütihez 25 dkg lisztetet fél csomag sütőporral elkevertem, majd hozzáadtam 20 dkg vajat és 10 dkg porcukrot, és egy kis citromlevet, és kis őrölt fahéjjal együtt összegyúrtam. Majd kinyújtottam a tésztát kb. fél cm-esre, és a gesztenyemasszával töltöttük, úgy hogy téglalap és kör alakú tésztalapokra tettünk gesztenyét, és ráhajtottunk a tészta másik felét, vagy helyeztünk rá egy másik tésztalapot. Elég finom gesztenyemasszát sikerült vennünk (Kaisers-ben bio félét), és ez sokat számított. Majd tojássárgájás tejjel megkentük, és 180 fokon 15-20 perc alatt megsütöttük a kis sütiket. Finom lett ő is:


Az délutánt végül az Egészséges erotika (többieknek sokadszori, nekem első) megtekintésével fejeztük be :)