2009. március 20., péntek

Márciusi sütiprojekt - sajttorta tartüffelekkel



Mivel rohannak a napok (mégha néha nem is úgy tűnik), ezért is megejtettük a márciusi közös sütési napunkat Sütivel. Sajttorta készült :) készült volna még quiche is, de néha besokall az ember, és nem akarja az egész napját sütéssel tölteni, ezért az elhalasztódott, és később kiderült, nem is baj, úgysem fért volna bele a vendégekbe, mivel a sajttortánk mellé Dóri citromtortáját is meg kellett kóstolni (jövünk a citromtortával is hamarosan).

Süti találta a nagyon szép képeket itt, és megjött a kedvünk hozzá :) Először persze voltak fordítási nehézségeink, vagyis félreértettünk pár dolgot, de szerencsére volt pár napunk, hogy frissebben és figyelemesebben elovassuk mit és hogyan kellene. A lényeg, hogy ez a sajttorta trüffel féleségekkel van töltve, amitől nagyon látványos. Íme a recept szerintünk:

Trüffelek:
fél csésze sótlan, szobahőmérsékletű vaj
3/4 csésze barna cukor
1 teáskanál vanilia kivonat
fél teáskanál só
2 csésze finomliszt
2 tubus sűrített tej (2*170 gramm)
fél csésze csokichips
A vajat a cukorral összekevertem, majd hozzáadtam a vaniliát, majd a sót elkevertem a lisztben, és felváltva a sűrített tejet és lisztet is hozzákevertem, végül a csokichipset Majd kb 1,5-2 cm-es labdákat formáztam belőle, és ment a mélyhűtőbe. Ennek a mennyiségnek felét használtuk el a tortához. Előző este elkészültek a golyók, mivel kellett nekik idő, hogy megfagyjanak.

Másnap következett a sajttorta.
A torta alaphoz: 1 és 1/4 csésze kekszmorzsa (nálunk egy csomag győri zabos keksz volt, és még maradt is belőle), két evőkanál cukor, 1/4 csésze olvasztott vaj. Összekevertük a fentieket, majd egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alájába nyomkodtuk, és 10 percig 180 fokos sütőben sütöttük. Mialatt sült, összeállítottuk a lényeget: 90 dkg natúr, szobahőmérsékeletű krémsajtot (Süti reggel vásárolta frissen a Lehel piacon) egy csésze kristálycukorral és egy csésze barnacukorral kb. 3 percig robotgéppel kavartunk, majd 2 evőkanál lisztet is hozzákevertünk, majd 4 egész tojást egyesével, végül két tojássárgáját és egy teáskanál vaniliakivonatot. Már így is mennyei íze volt :) Közben kivettük a sütőből a tortaalapot, és rakanalaztunk a sajtos masszából, majd a kis trüffeleket beliszteztük kicsit és ráraktuk a sajtkrémre, majd a maradék masszát is ráöntöttük. A tortaforma alját alufóliába becsomagoltuk, ha esetleg valami ki akarna folyni. A sütőbe az alsó állásba egy meleg vízzel teli tepsit toltunk, és a 180 fokos sütőben gőzfürdőben 1,5 óráig sütöttük. Nagyon kicsit megrepedt, ekkor le is takartuk alufóliával. Gyönyörű lett, finom illatos, de sajnos még nem eshettünk neki, estig hűtöttük (kb 6,5 órát), és akkor tálaltuk Dóri citromtortájával együtt. És hát alig bírtunk betelni a finomságával :) Most már azt gondoljuk, a trüffelek látványosak, ugyan nálunk nem annyira különültek el, de édesek voltak nagyon, legközelebb máshogy kísérleteznénk velük.


3 megjegyzés:

  1. olyan kár hogy már elfogyott :(

    a tortára csurgatott karamellkrémet a Szondi utcában vettem a nagyon kedves francia házaspártól a creperieben. Sós vajjal készült karamell...nyamm nyammmmmm

    VálaszTörlés
  2. A sajttorta a kedvencem...A Mc Coffe-ban istenit csinálnak-ilyesmi mint a tiéd..
    Persze megtudtam, a Gerbaud-ból szállítják nekik...

    VálaszTörlés
  3. Gerbaud-ból? akkor azért olyan finom :)

    Ez más, mert mi nem bele raktuk a krémbe a karamellt, csak rácsorgattuk. De az a tervünk HuAnitával, hogy legközelebb a sajtkrémbe rakunk karamellt és úgy sütjük meg

    VálaszTörlés