2009. január 5., hétfő

Töki pompos és miegymás

Több hónapja készülök a házi töki pompos elkészítésére, és végre minden összeállt a tervhez (vendégek akik valószínűleg szeretni fogják és idő és türelem). Giginél talált eredeti recept alapján készült a pompos, az alábbi mennyiségekkel:
22,5 dkg főtt krumpli
75 dkg finom liszt
37,5 dkg kenyérliszt (BL80)
4-4,5 dl langyos víz

5 dkg élesztő

Az élesztőt a langyos vízben felfuttattam, majd a többi hozzávalóval összekevertem, és dagasztottam kicsit, elég nagy méretű a tésztagombóc, így nem volt könnyű. A kelesztőtálból elég gyorsan "kikelt", kb. 1 órát hagytam kelni. Egy gáztepsit kibéleltem sütőpapírral, majd a tésztának kb. a felét-2/3-át elsodortam, és a tepsibe raktam. Miután elkészült, kiderült, hogy lehetett volna kevesebb tésztát is felhasználni egy tepsihez, mivel a szokásosnál vastagabb lett. Villával megszurkáltam, majd 200 fokos sütőben sütöttem 10 percig. Miközben kelt a tészta, elkevertem összezúzott egy-két gerezd fokhagymát tejfölben, felkockáztam szalonnát, egy vöröshagymát felszeleteltem, és reszeltem sajtot. A tíz perc elősütés után megkentem a fokhagymás tejföllel, megszórtam a szalonnával és a hagymával, végül a reszelt sajttal, és visszatettem a sütőbe, ahol még kb. 20-25 percig sütöttem.

A tészta alja kicsit keményebb lett, de a vendégek örömmel fogyasztották el. Heten voltunk, meglehetősen laktató volt, így nem merült fel, hogy a maradék tésztából még egy adagot süssünk. Így viszont valamit kellett kezdeni a megmaradt tésztával. Kidobni nem szerettem volna, arra gondoltam, hogy másnap valamilyen gyümölccsel valamit süthetünk belőle. Sógorom mondta, hogy süssünk csigát. És így is lett :) Folpackba becsomagoltam a tésztát, beraktam a hűtőbe, ahol még tovább kelt, másnap reggel azt látom, hogy ez a tészta bizony utat fúrt magának és kibújt a folpackból :)

Csigák
Vékonyra elsodortam a tésztát, meghintettük barna cukorral, szórtunk rá apróra vágott aszalt szilvát, aszalt vörösáfonyát, másik részére fahéjas-cukros reszelt almát, majd feltekertük, és kb. 1 cm-es szeleteket vágtunk belőle. Készült még sajtos-kolbászos csiga is.

Nem mondom, hogy a legszuperebb sütik lettek, kicsit száraz és kemény lett, de nagyon örültem, hogy a saját ötleteink alapján hasznosítottuk a tésztát.

3 megjegyzés:

  1. Utolsó poszt a töki pomposról:
    http://gasztrogiccs.blogter.hu/160124/utolso_poszt_a_toki_pomposrol

    VálaszTörlés
  2. Igen, annak esszük, ami :) egyszerű, nagyon finom, laktató

    VálaszTörlés