2009. január 9., péntek

Meggyes-tejfölös süti


Nagyon jól nézett ki ez a süti itt, és nagyon lelkes volt az írás is, reméltem, hogy van annyira jó is, mint mutatós. És nem csalódtunk :)
Hozzávalók (kb. 34*34 cm-es tepsihez, azaz normál gáztepsi):
tésztához:
37,5 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
5 dkg cukor
1,25 dl langyos tej
5 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
1 tojás
1 csipet só
tésztára: 3 tojás, 40 dkg tejföl, 5 dkg vaniliás cukor, 35-40 dkg magozott meggybefőtt
A lisztet tálba teszem, közepére egy mélyedésbe belemorzsolom az élesztőt, egy kis cukorral meghintem, majd egy kis tejjel (kb. 1/2 dl) felöntöm. Letakarom konyharuhával, és 15-20 percre meleg helyre rakom. Majd hozzáadom a maradék cukrot, a tejet, a vajat, a tojást és egy csipet sót. Összegyúrom kézzel, akinek lehetősége van, nyugodtan használjon gépi megoldásokat :) Meglisztezem enyhén, és a kelesztőtálban egy órát hagyom kelni. Egy óra után 180 fokosra előmelegítem a sütőt, majd átgyúrom a tésztát, és kinyújtom a tepsi méretűre (kb. 1/2 cm), tepsibe rakom, és letakarom konyharuhával. A tejfölt összekeverem a tojással, a vaniliás cukorral, és a tésztára kenem. Rárakom a meggyet, és mehet a sütőbe. Kb. 20-25 perc alatt készre sül. Kiveszem, hagyom hűlni, és hidegen felszeletelem. Nagyon finom, tanusíthatja bloggertársam Süti és a kollegák is.

1 megjegyzés: