2008. december 26., péntek

Mézeskalács

Nem értettem miért hívják mézeskalácsnak, mikor nem is kalács :) Kb. 6 éve tört ki rajtam is a mézeskalács őrület, köszönhető Klararának, aki kolleganőm volt, és hozott be a munkahelyre a saját készítésű finomságból, és ennyi elég volt, hogy tudjam, én is szeretnék ilyen finomat. Így, azóta minden évben karácsony előtt be is tervezem a sütést. Előző este össze kell állítani a tésztát, vagyis mikor van időnk rá, lényeg, hogy 10-12 órát pihenjen hideg helyen a tészta. Maga a sütési folyamat általában ennél az adagnál 3 óráig szokott tartani.
Klarara eredeti leírását másolom ide:
Tészta összeállítása: 50 dkg mézet, 50 dkg cukrot (lehet kicsit kevesebb is, ki mennyire édesszájú és lehet barnacukor is), 20 dkg vajat összeolvasztani annyira, hogy a cukor karamellizálódjon (ne lehessen érezni a főzőkanállal a cukorszemeket) Ha kicsit hűlt, hozzákeverem a fűszereket (őrölt szegfűszeg, fahéj, gyömbér), 2 ek. kakaót, 2 narancs és 2 citrom reszelt héját, illetve 6 tojássárgáját (ha már teljesen kihűlt). Ezután hozzákeverek egy kis lisztet, amibe beletettem egy sütőport és egy csapott kávéskanál szódabikarbónát, valamint a 6 tojás felvert habját. Végül még hozzákeverek annyi lisztet, hogy fakanállal még épphogy elkeverhető legyen. Ebben az állapotában beteszem a hideg kamrába vagy hűtőszekrénybe, általában 1 éjszaka pihen, mialatt az ízek összeérnek. Ez elég nagy adag, lehet felezni, stb.
Sütés: cipónyi adagokban kiveszem a fazékból az "anyagot" és összegyúrom annyi liszttel, amennyit még felvesz (nyújtható legyen, ne ragadjon, de azért túl sok liszt ne legyen, mert elveszi a süti jó ízét, és nagyban befolyásolja, mennyire keményedik meg sütés után. Kb. fél cm vastagra nyújtom és formákkal szaggatom. Tetejüket megkenem tojás(sárgájá)val és ízlés szerint lehet díszíteni mandulával, dióval, aszalt gyümölcsökkel. Kis lángon viszonylag hamar megsül, vigyázni kell gyorsan leéghet.


Íróka: kb. 10 dkg porcukrot egy tojás felvert habjába belekeverek, és ezzel lehet diszíteni (neylon zacskóba betölteni, kicsi lyuk a sarkába)
Mivel nincs nagy tehetségem az ilyen jellegű díszítésekhez, és enélkül is finom, ezért rendszeresen elmarad ez a tevékenység, és csupaszok maradnak a mézeskalácsok:



Fontos, hogy a tojással való megkenés ne maradjon el, mert annak hiányában szárazabbak lesznek a mézeskalácsok. Most kb. 13 „gáztepsit” töltöttek meg az alakzatok, sok lesz belőle, az egész családot sikerül ellátni vele. Nagyon finom illatok töltik meg a lakást, ha nem főzök valamit, akkor még másnap is ez a mennyei illat fogad, ha hazaérek :)

5 megjegyzés: