2009. augusztus 30., vasárnap

Kókuszos körtés


Egy finom és nagyon egyszerűen elkészíthető süti receptje következik: kókuszos körtés. A szeptemberi Príma Konyhából.

Hozzávalók:
15 dkg vaj vagy margarin
2 dl (kb. 18 dkg) kristálycukor
3 tojás
2 dl kókuszreszelék
2,5 dl (kb. 16 dkg) finomliszt
2 csapott mokkáskanál sütőpor
1 dl tej (nálam inkább 0,7 dl)
2 nagyobb körte
tetejére: 2 evőkanál kristálycukor, fél marék szeletelt mandula
A puha (szobahőmérsékletű) vajat és a cukrot fakanállal habosra keverjük. A tojásokat egyenként hozzáadva mindig jól kidolgozzuk. A kókuszreszeléket, a lisztet meg a sütőport összekeverjük, majd a tejjel és a meghámozott, kicsumázott kis kockákra vágott körtével a margarinos masszához adjuk. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát (most éppen nálam egy 29*25 cm-es tepsit) vékonyan kivajazunk, zsemlemorzsával behintjük (vagy sütőpapírral kibéleljük) és a keveréket belesimítjuk. A cukrot meg a mandulát a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben a közepesnél kissé erősebb lánggal (190 fok, légkeveréses sütőben 170 fok) kb. 35 percig sütjük, időközben azért ránézünk, s ha nagyon pirulna lejjebb vehetjük a sütési hőmérsékletet.

2 megjegyzés:

  1. Én többször megsütöttem már, és mindig sikert arattam vele. Legutóbb körte helyett birsalma sajttal készítettem, az is nagyon finom lett. Ja és a tetejére én mindig igazi barnacukrot szórok. Judit

    VálaszTörlés