2011. március 31., csütörtök

Nagyon finom málnás morzsás


Mikor megláttam ezt a süteményt Édesemnél tudtam, hogy sokat nem fogok várni, hogy kipróbáljam. Annyira jól nézett ki, és az összetevői azt mutatták nagyon-nagyon finom. És így is van :)
A sütőt előmelegítettem 190 fokra. 35,5 dkg lisztet elkevertem 13,5 dkg cukorral és 1/2 tk. sóval, majd 22,5 dkg vajat felkockázva hozzáadtam, és összemorzsoltam. Ebből a morzsalékból 1 és negyed csészényit félretettem (1 csésze=250 ml), a többi tésztát egy 20*30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam (egy pohár aljával szépen le lehet nyomkodni, hogy egyenletes legyen). 15 percig sütöttem. Közben a félretett tésztát összekevertem 5 dkg barnacukorral, 4 dkg zabpehellyel, és 6 dkg felaprított dióval (most pekán) és hozzáadtam két ek. puha vajat, majd összemorzsoltam az egészet mogyorónyi darabokra. 24 dkg málnalekvárt összekevertem 10 dkg kiolvadt fagyasztott málnával, 1 ek. citromlével, majd villával összenyomkodtam kissé. Ezt az elősütött tésztára kentem, majd a zabpelyhes részt is rámorzsoltam, és további 25 percig sütöttem. Tepsiben hagytam kihűlni, akkor szeleteltem.

Meggyes-mákos muffin

Jó néhány éve, mikor a muffin divatba jött nálunk, természetesen én sem maradtam ki a muffin mániából, és muffin sütőforma nélkül az első próbálkozás tepsiben történt, a kis kapszlikba adagolt tésztákat egymás mellé sorakoztattam szorosan a tepsiben, és így készültek. Formájuk nem lett tökéletes, de az ízükkel semmi baj nem volt. A fenti muffin volt az első is, aminek most megosztom a receptjét, Stahl Judittól származik, és szerintem nagyon jó a tésztája, a mákot liszttel helyettesítve egy tökéletes muffin alap, amit elég sok egyéb dologgal tudunk gazdagítani (pl. füge, más gyümölcsök).
Így készül: 15 dkg puha vajat robotgéppel habosra kavarok 15 dkg cukorral (por vagy finomított kristály) és egy tk. vanília aromával. Majd hozzákeverek 2 tojást egyenként. 12 dkg lisztet elkeverek 3 dkg darált mákkal, 1 tk. sütőporral, fél tk. őrölt fahéjjal, és ezt a keveréket hozzákeverem a vajas-cukros-tojásos masszához. Egy citrom héját belereszelek a tésztába, adok hozzá 2-4 ek. tejet, majd végül belekeverek magozott, lecsöpögtetett meggyet (10 dkg elvileg). Időközben a sütőt előmelegítem 200 fokra, a muffintepsi mélyedéseibe adagolom a tésztát, nekem kb. 16 szokott lenni. Kb. 20 perc alatt megsülnek.

2011. március 14., hétfő

Millimomos szelet és financier


Mindkét süti már kinéztem a korábbi Segítsüti füzetekből. A baloldali financier Lila Füge receptje alapján készült, a jobboldali Milliomos szelet pedig eredetileg Kicsi Vúnál szerepelt, kicsit módosítottam rajta az interneten talált egyéb források alapján.

Financier így készült:
Mivel tojásfehérjéből éppen három maradékom volt, és az kb. 10,5 dkg-ot tett ki, ezért az eredeti receptet arányosítottam. Megpirítottam 8 dkg törökmogyorót forró serpenyőben, majd konyharuhával ledörzsöltem a héját, majd pedig kávédarálóban finomra daráltam. Ezt a darált mogyorót összekevertem 4 dkg liszttel, egy csipet sóval és 12 dkg cukorral. Fél vaníliarudat felhasítottam, magjait kikapartam, és 10,5 dkg vajjal egy lábasba tettem, és lassú tűzön "barnítottam". Lila Füge leírása alapján ez 7-8 percet vesz igénybe, no ez nálam tovább tartott, nem igazán vagyok profi ebben a barnított vaj készítésben (elvileg addig kell pirítani, amíg mély aranyszínű lesz, és mogyoróillatot kezd árasztani :)). A 10,5 dkg tojásfehérjét (3 db) kissé felvertem, és hozzákevertem a lisztes keverékhez, majd pedig a barnított vajat is hozzáadtam, elkevertem, és hűtőben hagytam hogy összeérjenek az összetevők egy óráig legalább. Sütőt 200 fokra előmelegítettem, majd az újonnan beszerzett aranyos sütiformákba adagoltam a tésztát, és közepébe egy-egy málnaszemet is tettem. A forró sütőben 4 percig sütöttem, majd 180 fokra visszavettem a hőmérsékletet, és tovább sütöttem. Ettől elvileg a sütinek ropogós kérge lesz, míg a belseje finom puha. Elvileg még 5-6 percig kellett volna sütni, mivel elég kicsi a sütiforma, de még kb. 25 percig biztos sütöttem, nem mertem előbb jónak ítélni. Mindenképpen függ a forma nagyságától a sütés ideje. Nagyon-nagyon finom lett, és tényleg kívül roppanós, belül finom puha :)

A másik süti, a milliomos szelet többféle recept variációjából született, a tésztáját nem érzem tökéletesnek, nagyon morzsolódott, de ettől függetlenül nagyon finom.
16 dkg lisztet átszitáltam, majd 13 dkg vajjal és 5 dkg barna cukorral, 1 tojássárgájával 1 tk vaníliakivonattal és egy csipet sóval összemorzsoltam gyors mozdulatokkal (ha jól emlékszem lisztet még kellett hozzáadnom, mivel elég lágy lett a tészta), és egy kb. 20*20 cm-es tepsibe (valamivel talán nagyobb) nyomkodtam bele a tésztát (nyújtani nem lehetett). Hűtőbe tettem a tésztát egy fél órára, közben 180 fokosra melegítettem a sütőt, és kb. 20 percig sütöttem (kicsit megbarnult). A rávaló finom töltelékhez egy kis lábasban feltettem 5 dkg vajat két tubus sűrített tejjel, egy csipet sóval együtt, és kis lángon kevergetve forrásig melegítettem, majd addig főztem, amíg sűrűsödni kezdett, és az edény falától el nem vált (azt hiszem túl sokáig is főztem, mivel túlságosan besűrűsödött, és elég keskeny rétegben került a sütire). Megkentem ezzel a mázzal a sütik tetejét. Majd 15 dkg étcsokit forró vízfürdő felett felolvasztottam, rácsorgattam a karamellre, és eloszlattam rajta egyenletesen. Hagytam, hogy majdnem megszilárduljon, és még nem teljesen szilárd állapotban felkockáztam (morzsolódik a süti tészta is, és a csoki miatt is töredezik, ekkor még egyszerűbb volt felszeletelni).